2022. szeptember 10., szombat

Dísztököt minden mennyiségben - 3.

Egy újabb tök – minta!

Hozzávalók:

Rövidítések:

Leírás

Nagyjából amigurumi módra - azaz varázskezdés után körkörösen horgolva készül ez a gerezdes tök. A fenekénél indul és a tetején zárul. A másság abban rejlik, hogy nem rövidpálcák, hanem egyráhajtásos pálcák adják a javát. Hat ívet horgolunk a minta szerinti pálcákkal minden körben. A horpadásokban rövidpálcák sorakoznak a 6. körig, onnan meg  kúszószemek. A fotókon jól követhető - legalábbis szeretném nagyon 😀😁 

Ne felejtsetek sorjelölő fonalat használni!!

1. kör: Kezdőhurokba, (állítható fonalgyűrűbe - ki hogy nevezi) 12 rp. Szorosra húzzuk a szálvéget és jelölőszálat simítunk a horgolótű nyaka elé. Ezt minden kör végén megtesszük.
2. kör: Első ív: 1 rövidpálcával indul majd a következő szembe két egyráhajtásos pálca - ez a szaporítás - ezután újabb rövidpálcával indul a második ív és így felváltva két egyráhajtásos szaporítás és egy rövidpálca - összesen hat lesz - a vége két erp. Kihúzzuk a jelölőt, áthelyezzük.



3. kör: Horgolunk 1 rövidpálcát, a következő két szembe 2-2 egyráhajtásost - ez a szaporítás. Ezután megint egy rövidpálca és megint két egyráhajtásos szaporítás felváltva 6-szor. A vége egy kétráhajtásos szaporítás.








4. kör: Áthelyezzük a jelölőt és horgolunk 1 rövidpálcát. A következő szembe 1 egyráhajtásos, majd az utána következő 2 szembe 2-2 egyráhajtásos - ez a szaporítás, majd újabb egyráhajtásos következik magában. Újabb rövidpálcával és indul az újabb ív - 1erp,  2-2erp szap, 1 erp ..... Hatszor ismételjük. A vége 1 db egyráhajtásos pálca.






5. kör: Áthelyezzük a jelölőt. Horgolunk 1 rövidpálcát majd sorban most 2 egyráhajtásost. Az utána következő 2 szembe újra jön a két egyráhajtásos szaporítás -  s megint 2erp. A második ívet rövidpálcával indítjuk, 2 erp, 2-2 erp szap .... és tovább 6-szor. A vége 1 erp.





6. kör: Áthelyezzük a jelölőt. Egy rövidpálca , a következő három szembe egyráhajtásosok, ezután újabb 2 egyráhajtásos szaporítás és a 3 erp. Ezt ismételjük 6-szor. A vége egy erp.

Jöhet a tök hasa: Áthelyezzük a jelölőt. Négy kört horgolunk  szaporítások nélkül. Az egyetlen változtatás, hogy rövidpálca helyett kúszószem lesz. Pontosan: 1 kúszó, 10 erp és 1 kúszóval indul az újabb ív. Persze itt is 6-szor ism. A vége 1 erp. A következő képen készen láthatjátok.



Szűkítő sorok következnek. Ugyanazzal a módszerrel haladunk, csak itt szaporítások helyett fogyasztások vannak. Továbbra is kúszószemmel kezdjük az íveket. Így sokkal jobban domborodik. 
1. kör - 1 kúszó 3 erp - erp fogy 2-szer - 3 erp - 6-szor ismételjük
2. kör - 1 kúszó 2 erp - erp fogy 2-szer - 2 erp - 6-szor ismételjük
3. kör - 1 kúszó 1 erp - erp fogy 2-szer - 1 erp - 6-szor ismételjük
4. kör -  1 kúszó - erp fogy 2-szer - 6-szor ismételjük
Jó alaposan kitömjük apróra tépett tömőanyaggal, hogy a bordákba is szépen bele lehessen gyömöszölni.
5. kör - 1 kúszó 1 erp fogy 1 kúszó - 6-szor
Amennyi belefér még kitömjük a bordákat.
6. kör - Hosszúra húzzuk a szálat, elvágjuk, tűbe fűzzük és szemenként öltögetve jó szorosra behúzzuk. Elvarrjuk, elbújtatjuk, levágjuk.


Szára és indák
A szárát 12 láncszemre horgolt rövidpálcákkal horgoljuk. Hátsó szálba öltünk, hogy bordás legyen. 6-8 borda után kettéhajtjuk és az oldalát is összehorgoljuk. Nem vágjuk le mert az indákkal folytatjuk.
A rövidebb szárat 22, a hosszabbikat 30 láncszemre horgolt rövidpálcákkal készítjük. Magától bekunkorodik. Kúszószemmel rögzítjük a szárhoz érve. Hosszúra hagyjuk a fonalat, elvágjuk, tűbe fűzzük. Apró öltésekkel összeöltögetjük - végül eldolgozzuk.

TAAADAAAM!

J ó  h o r g o l á s t !

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Válogassatok tovább - Jó horgolást!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...